MyCanteen gluténmentes ételek az étlapon
Paleolit és a gluténmentes ebéd menü.
Mi a MyCanteenban fontosnak tartjuk, hogy kiemelt minőségű ételeket főzzünk, és figyeljünk a vendégeink speciális igényeire is, ezért 2014 augusztus végétől a sikeres Paleolit ételeket további speciális ajánlatokkal bővítjük. A liszt érzékenyek számára egyre több ételünket készítjük liszt helyett keményítővel, így naponta a Paleo ételeken kívül több gluténmentes ebéd ajánlattal is várjuk az ételallergiában szenvedőket. A gluténmentes ételeket az étlapon, az étel mellett jelőljük.
A MyCanteen talán az első olyan önkiszolgáló étterem Budapesten, ahol naponta megújuló A’la Carte és ebéd menü ajánlattal várjuk, a finom és a szervezet számára nem megterhelő Paleolit és a gluténmentes ételeket keresőket.
Tekintse meg mai paleolit, és gluténmentes ebéd ajánlatunkat!
A lisztérzékenység sajnos egyre több embert érint. A legutolsó felmérés szerint minden 85. ember lisztérzékeny. A lisztérzékenység kialakulásában a genetikai tényezők mellett – immunológiai és környezeti hatások is szerepet játszanak.
A betegség kiváltója a búzában lévő glutén alkoholban oldódó komponense, a gliadin. Emellett a rozs (secalin), az árpa (hordein) és feltehetően a zab (avenin) hasonló fehérjéi is fokozzák a gyulladást az arra érzékeny betegekben.
Gluténmentes étrend a lisztérzékenység kezelése a teljes gluténmentes étrend. Ha ezt sikerül maradéktalanul megvalósítani, a beteg tünetei megszűnnek, a szöveti eltérések rendeződnek. Lisztérzékenyek számára tiltott ételek, italok: búza (liszt, búzacsíra), rozs, korpa, árpa, maláta, tönkölybúza, durumbúza, sör, whiskey, vodka, gin. Nyomokban glutént tartalmazhatnak: stabilizátorok, karamell, citromsav, dextrin, maltodextrin, maltóz, növényi sűrítőanyag, rizstej, szójaital, szójaszósz, rokfort sajt, sütőpor, instant kakaó és kávé, levespor, mártáspor, mustár, ketchup, nápolyi, keksz, fogyókúrás porok. Gluténmentes, fogyasztható ételek: burgonya, rizs, kukorica, köles, hajdina, szója, bab, borsó, gyümölcsök, zöldségek, halak, húsok, tejtermékek. Gyári termékek közül a gluténmentes jelzéssel ellátott élelmiszerek fogyaszthatók. Bár a diéta betartása nem könnyű, a glutén teljes kihagyása teljes gyógyuláshoz vezet. Nagy segítség lehet a betegek számára coeliákiás klubokhoz, betegcsoportokhoz való csatlakozás (receptek megosztása, beszerzési források ismerete).
További részletek a lisztérzékenységről: http://www.webbeteg.hu/cikkek/emesztorendszer/611/liszterzekenyseg